O-STA

Podpis memoranduma o sodelovanju med Ljubljansko in Zagrebško borzo

V okviru današnjega uradnega obiska slovenskega zunanjega ministra dr. Dimitrija Rupla pri hrvaškem zunanjem ministru Toninu Piculi bo kot del delovnega programa potekal tudi podpis sporazuma med borzama obeh držav.

Tako bosta generalni direktor Ljubljanske borze, d. d., Ljubljana, dr. Draško Veselinovič, in generalni direktor Zagrebške borze, d. d., g. Marinko Papuga, danes, 5. decembra 2001, v Zagrebu, podpisala sporazum o medsebojnem sodelovanju.

S podpisom sporazuma se borzi zavezujeta, da bosta intenzivno sodelovali na projektu vzajemnega trgovanja vrednostnih papirjev, ki kotirajo na eni in drugi borzi. V ta namen bodo na obeh straneh vzpostavljene delovne skupine, ki bodo preučile možnosti bodočega sodelovanja z vidika zakonodajne podlage in okolja, kvalitete obeh kapitalskih trgov in instrumentov, tehnologije trgovanja in telekomunikacij ter trženja in izobraževanja.

Cilj projekta je vzpostavitev modernega in učinkovitega sistema medsebojnega trgovanja z vrednostnimi papirji preko državnih meja in poravnave med obema trgoma. Prednosti, ki jih želita Ljubljanska in Zagrebška borza doseči z vzpostavitvijo vzajemnega trgovanja, so naslednje:

- večja likvidnost ,
- večji investicijski potencial in možnost razpršitve tveganja,
- preprosto, ugodnejše in hitrejše trgovanje z vrednostnimi papirji med obema borzama,
- širša ponudba vrednostnih papirjev,
- večja regionalna transparentnost,
- lažje in cenejše pridobivanje novega kapitala za podjetja.

Ljubljanska borza s sklenitvijo sporazuma o sodelovanju z Zagrebško borzo nadaljuje svojo strategijo sodelovanja in povezovanja z borzami iz jugovzhodne Evrope. Med drugim sodeluje z borzo v Skopju, Banja Luki, Podgorici in Sarajevu, dogovori pa potekajo tudi z Beograjsko borzo.