O-STA

Donat Mg v letu 2009 z rekordno prodajo

Rogaška Slatina, 3. marec 2010 - Preteklo leto je bilo za Drogo Kolinsko in njeno blagovno znamko Donat Mg izjemno uspešno. V Sloveniji so namreč zabeležili rekordno prodajo Donata Mg. Skupno je prodaja dosegla 9,1 milijona litrov, kar predstavlja 2-odstotno količinsko in 4-odstotno vrednostno rast glede na leto 2008. Tudi raziskave potrjujejo, da slovenski potrošniki preverjeno zaupajo Donatu Mg, saj ga kar 26 odstotkov njegovih kupcev pije redno. Pri komuniciranju so v Drogi Kolinska nadaljevali uspešno strategijo s približevanjem Donata Mg mlajši aktivni populaciji, ki so ji predstavili prednosti magnezija in ostalih koristi Donata Mg poleg zgage in zaprtja. V letu 2010 bo strategija ostala podobna, s poudarkom na komunikaciji z mlajšo populacijo in na kreativnih komunikacijskih kanalih.

V letu 2009 so se v Drogi Kolinski osredotočili na komuniciranje s strokovno javnostjo, in sicer z ginekologi in s splošnimi zdravniki, ter na komunikacijo z managerji slovenskih podjetij. Slednjim so predstavili posledice pomanjkanja magnezija v telesu, ki ga povzročajo stalen stres ter intenzivne fizične in psihične obremenitve, ter prednosti nadomeščanja magnezija in mineralov s pitjem naravne mineralne vode Donat Mg. Poleg tega so nadaljevali tudi z rednimi trženjsko komunikacijskimi aktivnostmi o osnovnih indikacijah, kot sta zgaga in zaprtje, ter o drugih učinkih na prebavo in presnovo. S tem namenom so spomladi pripravili srečanje s strokovnimi mediji na področju zdravstva, kjer sta strokovni pogled uporabe Donata Mg v preventivnem in kurativnem zdravljenju predstavila priznani specialist kolorektalne kirurgije Pavle Košorok in prehranska strokovnjakinja Jolanda Prelec Lainščak.

Tudi za leto 2010 v Drogi Kolinski načrtujejo več komunikacijskih aktivnosti, prek katerih želijo spodbuditi pitje Donata Mg pri športno aktivni populaciji. "Tako smo že februarja v sodelovanju s fitnes klubi Sokol začeli z aktivnostmi komuniciranja učinkov pitja Donata Mg pri večjih fizičnih obremenitvah, ki so značilne za športno vadbo. Z aktivnostmi v fitnes klubih bomo nadaljevali do konca aprila," je povedla Tatjana Erban, vodja oddelka funkcionalnih pijač in vode, ter dodala, da pri tem poudarjajo predvsem visoko vsebnost hidrogenkarbonatnega iona (7.700 mg/l) in magnezija, ki ga je v litru Donata Mg preko 1.000 mg. Za hidrogenkarbonatni ion je značilno, da lahko veže nase velike količine odpadnih kislin in tako pomaga vzpostavljati bazno-kislo ravnotežje v telesu, medtem ko magnezij poskrbi za prožnost mišic, tudi srčne mišice, prispeva k telesni odpornosti in poveča zaloge energije v telesu. Pri komunikaciji omenjenih koristi pitja Donata Mg s športno aktivnejšo populacijo bo sodelovala znana slovenska trenerka fitnesa Eva Pogačnik.

Tudi na drugem zrelem trgu, na Hrvaškem, bo komunikacijska strategija usmerjena v mlajšo populacijo, medtem ko bo na ostalih trgih večina aktivnosti namenjena podpori vseh indikacij Donata Mg. Težja gospodarska situacija v letu 2009 vsekakor ni prizanesla prehrambni industriji, je pa imela manjše posledice. V Drogi Kolinski so za ublažitev njenih posledic pripravili različne poslovne in komunikacijske prijeme, kar je botrovalo tudi rekordnemu prodajnemu uspehu Donata Mg v letu 2009. Zato bodo po besedah Andreja Beleta, generalnega direktorja programa pijač, tudi letos nadaljevali s kreativnimi komunikacijskimi aktivnosti, ki ne zahtevajo velikih finančnih sredstev, a imajo prodajni učinek, ter si tako prizadevali doseči cilj 25 milijonov litrov skupne prodaje na vseh trgih v letu leta 2012, kar predstavlja 27-odstotno rast glede na leto 2009.

Donacija Centru za socialno delo Šmarje pri Jelšah in vpetost Donata Mg v lokalno okolje

Blagovna znamka Donat Mg je že ves čas svojega delovanja močno vpeta v lokalno okolje. Tako so v letu 2009 donirali sredstva Ljudskemu muzeju za nakup starih kozarcev in lokalnemu turističnemu društvu Rogaška Slatina za izdajo monografije o Rogaški Slatini. Redno namenjajo sredstva za delovanje moškega košarkarskega kluba in rogaškega kolesarskega kluba. Izredno pomemben je tudi doprinos Droge Kolinske v infrastrukturno opremo krajevne skupnosti Kostrivnica, kjer se nahajajo vrelci slatinskih naravnih mineralnih vod. "Konstruktivno sodelovanje med lokalno skupnostjo in gospodarstvom je v težji gospodarski situaciji še toliko pomembnejše," je povedal Andrej Bele in dodal, da so se tudi ob koncu lanskega leta odločili nameniti donacijo lokalnemu okolju. "V letu 2009 smo s sredstvi pomagali pri nakupu opreme zdravstveni postaji Rogaška Slatina, letos pa jo namenjamo tistim, ki v trenutnih gospodarskih razmerah najbolj potrebujejo pomoč," je ob predaji dejal Andrej Bele. Donat Mg je podaril 2.000 evrov Centru za socialno delo Šmarje pri Jelšah, ki jih bo namenil dvema družinama za lažje premagovanje vsakodnevnih stisk.

Tudi v letu 2010 bodo v Drogi Kolinski izvedli več aktivnosti v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Naslednjo že aprila, ko se bodo zaposleni na lokaciji Droge Kolinske v Rogaški Slatini in Donat Mg pridružili vseslovenski akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu in skupaj z lokalnimi prebivalci pomagali očistiti širšo okolico Rogaške Slatine, sledile pa bodo še nekatere.

Na fotografiji: Andrej Bele in Marija Kampuš ob predaji donacije

Dodatne informacije:

Suzana Bagari, direktorica odnosov z javnostmi, Droga Kolinska, d.d.; GSM: 040 457 761;

elektronska pošta: suzana.bagari@drogakolinska.com;