O-STA

Mednarodni pogled na interes mladih za naravoslovje - XIV. IOSTE konferenca

V razvitih državah - še posebej v Skandinaviji in na Japonskem - so mladi, predvsem dekleta, bolj pozorni na negativne učinke znanosti kot starejši, je ena izmed ugotovitev raziskave ROSE. Ti učenci prav tako niso navdušeni nad naravoslovnimi predmeti v šoli. Kljub temu večina meni, da je zaradi novih tehnologij njihovo življenje lažje in bolj zanimivo. Na sekciji slovenskih učiteljev naravoslovja in tehnike, ki bo 16. junija 2010 v okviru XIV. Mednarodne konference IOSTE, bo med drugim možnost ugotoviti, ali v naših šolah učitelji v svoji praksi prihajajo do podobnih ugotovitev in kako mladini približati zanimanje za naravoslovje in tehniko.

Svein Sjøberg, profesor poučevanja naravoslovja z Univerze v Oslu, bo slovenskim učiteljem predstavil trenutne izzive in dileme v poučevanju naravoslovja z vidika mednarodnih raziskav o interesih in zanimanju mladine za naravoslovje in tehniko. Dr. Sjøberg je član IOSTE in vodja mednarodnega projekta ROSE (Relevance of Science Eucation), v katerega je bila vključena tudi Slovenija. Po diplomi iz jedrske fizike je nadaljeval s študijem pedagogike v Angliji in izbral raziskovanje na področju poučevanja naravoslovja. Sodeloval je v kurikularnih prenovah in pripravi učbenikov. Raziskuje etične vidike poučevanja naravoslovja in znanstveno pismenost, posebej se ukvarja z raziskavami PISA in njihovim vplivom na spremembe šolske politike v državah, vključenih v raziskavo.

Poleg norveških izkušenj bodo udeleženci lahko prisluhnili slovenskim učiteljem in raziskovalcem s področja naravoslovja in tehnike, ki bodo predstavili novosti in pristope, ki jih vpeljujejo v svoje delo, ter rezultate raziskav s področja izobraževanja naravoslovja in tehnike. Za vse, ki želijo sodelovati na slovenski sekciji na mednarodni konferenci IOSTE, je na voljo znižana kotizacija, in sicer 50 EUR (brez DDV). Več o prijavi in podrobnostih na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za šolstvo (http://www.zrss.si).

Več informacij o konferenci:

T: + 386 1 241 85 97
E: conference@iri.uni-lj.si
W: http://www.ioste14.org/slovenska-sekcija/