O-STA

Na 60. Pebble Beach Concours d'Elegance bo Alfa Romeo praznovala svojo 100. obletnico kot častni gost

Italijanski proizvajalec vozil Alfa Romeo, ki letos praznuje 100. obletnico, bo v nedeljo, 15. avgusta nastopil v vlogi častnega gosta na 60. Pebble Beach Concours d'Elegance v Kaliforniji.

Gre za enega najprestižnejših dogodkov v koledarju avtomobilistov, ki se odvija na znameniti 18. cesti, ki poteka po zalivu Pebble Beach. Blizu 200 najbolj prestižnih zbirateljskih vozil v svetovnem merilu je bilo povabljenih, da se oceni njihova odličnost, zgodovinska pristnost, tehnične prednosti in slog, za tako želeni naslov "Best in Show".

Ob mnogih izbranih lastniških vozilih Alfa Romeo, bo v tej elitni druščini pomemben tudi prispevek muzeja Alfa Romeo iz Areseja. 7 muzejskih eksponatov, od prvega modela Alfa 1910 24 HP, do radikalnega 1952 Disco Volante spider.

ALFA 24 HP, izdelana 1910, je po ustanovitvi podjetja v Milanu (24. 6. 1910), prvi avtomobil, ki nosi znak ALFA . Že ob predstavitvi je to vozilo izstopalo zaradi napredne tehnologije, voznih lastnosti in užitkov pri vožnji - lastnosti, ki so še danes sinonim za blagovno znamko Alfa Romeo.

Konceptno vozilo 1952 Disco Volante ( "leteči krožnik") spider iz l. 1952 je dobilo ime po svoji presenetljivi obliki in ne nudi le vizualnega užitka, temveč je tudi dragulj zmogljivosti in voznih lastnosti. Zasluga gre lahki karoseriji in izjemnemu razmerju med težo in močjo, kar se tudi pričakuje od znamke Alfa Romeo.

Na ogled bodo tudi:

- RL Targa Florio: zmagovalec tekme Targa Florio l. 1923. Vozilo, ki je prvo nosilo slavno oznako Alfa Quadrifoglio Verde;

- Gran Premio Tipo A, Alfin prvi dirkalnik z enim sedežem, ki je zmagal l. 1931 na Coppa Acerbo in njegov naslednik Tipo B (P3) z bolj aerodinamično obliko, ki je l. 1934 postal zmagovalec dirke IV Internationales Avusrennen z zmagovalno povprečno hitrostjo 206 km/h.

Svoj 60. jubilej praznuje tudi Gran Premio Tipo 158 'Alfetta' iz l. 1938- tisti iz prvih tekem za svetovni pokal F1, v katerem so dosegli prvo, drugo in tretjo mesto v pokalu Grand Prix, kar je veličasten rezultat. Še ena iz vrste legend Alfa Romeo bo na dogodku z 8C 2900 B Lungo. Narejen in oblikovan 1938 (Touring), je ta nežno moder kupe, praktično iz serijske proizvodnje, zmagal na Mille Miglia l. 1947 in tako enajstič in zadnjič za Alfa Romeo končal znamenito dirko "Mille Miglia". Dodano ime 'Lungo' gre zahvaljujoč dolgi medosni razdalji 8C.

Ob tako odličnem prikazu dediščine Alfa Romeo na 60. Pebble Beach Concours d'Elegance, se bodo obiskovalci lahko prepričali o izkušnjah, ki prikazujejo strast in tehnično izvrstnost te italijanske blagovne znamke.