O-STA

Prvi šolski dan v znamenju družini prijaznih podjetij

Začetki projekta v letu 2006 - V certificiranju sodeluje 21 podjetij - Zavarovalnica Maribor pilotno podjetje - Eden od pogostejših ukrepov Otroški časovni bonus - Zaposleni prepričani, da so zaradi ukrepov zadovoljnejši in uspešnejši


Ljubljana, 1. septembra 2010 - Včeraj je v prostorih Zavarovalnice Maribor potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavniki Zavoda Ekvilib, ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in pilotnega podjetja Zavarovalnice Maribor (ZM) predstavili projekt certificiranja družini prijaznih podjetij. Osnovni certifikati so bili podeljeni v maju 2007 kar 60 podjetjem, sedaj pa poteka drugi krog certificiranja, v katerem sodeluje 21 podjetij. ZM se je v projekt vključila že septembra 2006 kot pilotno podjetje, sedaj pa kot eno od podjetij, ki računajo, da bodo uspešno prestali zunanjo revizijo triletnega poročila in končni certifikat prejeli konec septembra letos za prihodnje triletno obdobje.

"Da se v Zavarovalnici Maribor zavedamo pomena aktivnega in pozitivnega odnosa do starševstva na delovnem mestu, kaže dejstvo, da smo leta 2006 k projektu Certifikat Družini prijazno podjetje pristopili kot prvo podjetje v Sloveniji," je povedal Drago Cotar, predsednik uprave ZM . "Ni naključna odločitev za današnje srečanje prav zadnji dan pred začetkom šole, saj je prav otroški časovni bonus ( izredni dopust na prvi dan šole za starše otrok prve triletke v osnovni šoli ) ukrep, za katerega se je odločilo največ zaposlenih v ZM - lani celo čez osemdeset." V ZM nameravajo uvesti štiri nove ukrepe, je povedal Samo Červek, direktor službe za pravne, splošne in kadrovske zadeve , "ponovno vključevanje po daljši odsotnosti, časovni konto, ukrepe za varovanje zdravja in razširitev otroškega časovnega bonusa na uvajanje otroka v vrtec." Med 900 zaposlenimi so opravili raziskavo, s katero so pridobili mnenja o tem, kateri ukrepi bi bili najbolj zaželeni. "Izbrali smo tri ukrepe, ki so jih predlagali zaposleni; po oceni delovne skupine in uprave pa dodali še četrtega, ki je prav tako izjemno pomemben - ukrepe za varovanje zdravja," je dodal Červek .

"Imetnice certifikata Družini prijazno podjetje so družbeno odgovorne institucije, saj skrbijo za dobro počutje svojih zaposlenih in jim omogočajo lažje usklajevanje njihovega družinskega in poklicnega življenja," je prepričan Uroš Prikl, predstavnik ministrstva za delo, družino in socialne zadeve . "Trenutno so v projekt vključena podjetja različnih pravnih oblik, ki zaposlujejo preko 50.000 zaposlenih," je poudaril Prikl . Prepričan je, da bodo tista podjetja, ki se bodo pričela zavedati pomena takšnih in podobnih projektov in bodo naredila pozitiven miselni preskok na področju razvoja zaposlenih, dolgoročno stabilna in ekonomsko uspešna.

Temu pritrjuje tudi vodja certificiranja Aleš Kranjc Kušlan, direktor Zavoda Ekvilib , nosilca projekta certifikata družini prijazno podjetje: "Ko smo pred štirimi leti začeli s pilotnim projektom pravzaprav nismo imeli zelo velikih ambicij, saj nismo vedeli, kakšen bo odziv slovenskih podjetij. Sedaj lahko rečemo, da je bil zelo dober. Če se primerjamo z Nemčijo in Avstrijo, smo v tem obdobju krepko presegli število podjetij, ki so se v projekt vključila v teh dveh državah. S tem certifikatom dejansko spreminjamo klimo pomembnosti usklajevanja družinskega in poklicnega življenja ne le v podjetjih, ampak v slovenskem poslovnem svetu nasploh."

Cotar je opozoril še na to, da je prav v času krize zelo pomembno ohraniti pozitivne odnose z zaposlenimi, ki postajajo partnerji zaposlovalcem, čeprav se "žal nekaterim zaposlenim zdijo ukrepi samoumevni. Po drugi strani pa opažamo, da vedno več novozaposlenih kot konkurenčno prednost oz. pomemben vpliv na njihovo odločitev, da izberejo ZM kot zaposlovalca, predstavlja prav naš posluh za (mlade) družine."

Tovrstno izkušnjo ima tudi Jasmina Selan, zaposlena na ZM : "Že v začetku poletja sem začela razmišljati, kako se bova 1. septembra z možem organizirala, kako otroka uvajati v vrtec, da bo ta svoj velik korak sprejel čim lažje. Na veliko presenečenje pa me je po dopustu čakal mail, da mi pripada za prvo uvajanje otroka v vrtec 10 ur, ki jih izkoristim v enem tednu. To so drobne stvari, ki v danem trenutku pomenijo ogromno in taki podarjeni trenutki, ki jih lahko v tako hitrem tempu življenja preživimo z najdražjimi so neprecenljivi. Vse to skupaj nas dela zadovoljne in če smo zadovoljni, smo tudi bolj uspešni."


Še nekaj informacij o DPP:

Povprečno število ukrepov, ki ga posamezno podjetje izbere iz celovitega in dopolnjujočega se kataloga ukrepov znaša čez 10 ukrepov na posamezno podjetje . Podlaga znaka/certifikata Družini prijazno podjetje so Socialni sporazum 2003 - 2005, Resolucija za enake možnosti žensk in moških 2005 - 2013 ter razvojno partnerstvo "Mladim materam/družinam prijazno zaposlovanje". Slovenija se je pri implementaciji tega projekta po sistemu/licenci "European work & family audit", ki ga je razvila nemška organizacija Berufundfamilie in ki izhaja certifikata Beruf&Familie, ki ga je razvila ta organizacija in ga podeljujejo od leta 1999. Pridobitev znaka/certifikata Družinam prijazno podjetje je namenjena podjetjem in javnim ustanovam z nad 10 zaposlenimi .