O-STA

Življenjepis Vesne Anđelković - lista SEG

Vesna Anđelković, samozaposlena v kulturi-igralka

OSEBNI PODATKI

Ime in priimek: Vesna Anđelković

Naslov: Brilejeva, 1

1000 Ljubljana

Telefon: 041/252 901

E- naslov: vesna7057@gmail.com

Državljanstvo: slovensko

Datum in kraj rojstva: 16.11. 1967, Lebane, Srbija

Spol: ženski

IZOBREŽEVANJE

Diplomirala na Katedri za gledališko in radio produkcijo na Fakulteti za dramsko umetnost v Beogradu (1989). Strokovni naziv: dipl. gledališki in radio producent.

Diplomirala na Katedri za igro na Fakulteti za umetnost v Prištini. Strokovni naziv:

Diplomirana igralka.

Leta 2002 je na Fakulteti za dramsko umetnost v Beogradu kot prva med igralkami v Srbiji pridobila akademski naslov magistre znanosti dramskih umetnosti s področja organizacije gledališča.

Do 1992. leta delala je kot dramska umetnica - igralka v Nacionalnem gledališču v Užicu, Srbija.

Od 1992 do 1995 leta sodelovala je pri Pokrajinskem gledališču v Prištini kot gostujoča igralka v več gledaliških predstavah.

Od leta 1995 do 2005 igra v predstavah, ki so na rednem programu beograjskih gledališč: KPGT, Slavija teatar, Kult teatar, gostovala pa sem tudi na odrih po vsej Srbiji in Evropi.

Od 1996 do 2005 je vpisana pod zaporedno številko 17/1996 v uradno evidenco samostojnih dramskih umetnikov Srbije, ki jo vodi Zveza dramskih umetnikov Srbije.

Odigrala je več kot 60 vlog (od Shakespearja in Čehova do lutkovnih predstav) in več kot 3.500 - krat sem uspešno nastopila pred gledališkim občinstvom.

Poleg gledališča je bilo njeno umetniško delo zapaženo tudi v drugih medijih. Tako posebej omenja TV filme, v katerih sem igrala: Džandrljivi muž, Život je san, Oriđinali, TV serija Porodično blago in drugo.

Za svoj umetniški prispevek dobila je leta 1996, nagrado za najboljšo žensko vlogo na Dneh Zorana Radmiloviča v Zaječaru, leta 1999 pa specialno nagrado za monodramo Zorka end momcovi na Festivalu enega igralca v Lukavici (BIH).

Poleg svojega devetnajstletnega igralskega angažmaja pokazala je tudi izjemne organizatorske sposobnosti pri delu, kot so marketing, menadžment, reklama, dogovarjanje gostovanj, organizacija turnej,...

Od 2005 leta živi in dela v Republiki Sloveniji kot samozaposlena v kulturi in opravlja samostojno specializiran poklic igralke.

Izvaja in vodi projekte sofinancirane s strani Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije ter Movit-a: Delavnica 4M+IIA, Dramski studio, Dramska sekcija, Dramske impresije, Otroški krog, Delavnica dramske igre, Knjižni salon, Salon za poezijo, Tukaj sem doma, Kultura kot medkulturni dialog, Mladinski dramski studio za medkulturni dialog ...

Sodelavka je ZEG-a Slovenije v številnih projektih ki povezujejo Kulturo in Ekologijo.

Režira gledališke predstave: Krivda (2007), Trije koraki do življenja (2008), Večernja šola (2008), Boing Boing (2009), Zorka v Deželi (2009), Ljubinko in Desanka (2010).

2007/2008 Igra v igranih nanizankah: Cimra - Net TV, Popolna družina , Spet doma, RTV Slovenija,...

2009 leta igram premierno gledališko predstavo Zorka v Deželi v lastni režiji, in avtorica je teksta.

2009 je sprejeta v državljanstvo Republike Slovenije po 13. členu Zakona o državljanstvu Republike Slovenije.

2010 Kandidatka za člana Mestnega sveta MOL na Lokalnih volitvah, Ljubljana 2010

VOLILNI PROGRAM , druge nosilke liste SEG

Za: MEDKULTURNI DIALOG!

Za to, da bi medkulturni dialog postal način življenja!

Za:

- izvajanje kulturne politike na področjih: kulturne pravice manjšin, romske skupnosti ter drugih manjšinskih etničnih skupnosti in priseljencev v Sloveniji

- komunikacijo med različnimi skupnostmi

- sodelovanje, izmenjavo, mednarodno mobilnost

- skupno življenje, spoznavanje in razumevanje različnih kultur

- kulturne dogodke in dostop kulture

- toleranco in enake pravice

- izobrazbo, izmenjavo idej in informacij

- dialog v politični in ekonomski sferi

- varovanje tradicije, varovanje posebnih kulturnih identitet