O-STA

Gorenjska banka letošnji dan varčevanja posveča kranjski čebelici

V PODPORO PRIZADEVANJEM ZA OHRANITEV KRANJSKE SIVKE

Kranj, 27. oktobra - V Gorenjski banki letošnji mesec varčevanja sklepajo z družbeno odgovorno akcijo, ki jo tokrat posvečajo kranjski sivki - avtohtoni slovenski čebelici, ki si jo Čebelarska zveza prizadeva razglasiti za ogroženo. Ob dnevu varčevanja bodo tako med komitente razdelili 50 kilogramov čokoladnih bonbonov, pri čemer 60 centov od vsakega bonbončka namenjajo prizadevanjem slovenskih čebelarjev za ohranitev kranjske čebele.

Komitente, ki se ob dnevu varčevanja oglasijo na bančnem okencu, Gorenjska banka tradicionalno nagrajuje z manjšo pozornostjo v obliki praktičnega darila. Že lani je banka to svojo gesto nadgradila z dobrodelno noto, saj je ob tej priložnosti med stranke razdelila simbolične "rdeče noske", sredstva, ki bi jih sicer porabila za obdarovanje, pa je namenila organizaciji Rdeči noski.

Podobno akcijo bo Gorenjska banka izpeljala tudi letos. Med komitente, ki bodo katero koli njeno poslovalnico obiskali zadnji delovni dan pred 31. oktobrom - ponekod bo to petek, ponekod pa sobota - bo razdelila 50 kilogramov čokoladnih bonbonov, pri čemer bo 60 centov od vsakega namenila Čebelarski zvezi Slovenije v podporo pri prizadevanjih za ohranitev kranjske sivke - avtohtone slovenske čebelice, ki si jo zaradi velikih izgub čebeljih družin v zadnjih nekaj letih čebelarji prizadevajo razglasiti za ogroženo.

"Slovenija je v zadnjih treh letih izgubila prek 100 tisoč čebeljih družin. Tega ni mogoče kar ignorirati, zato se prizadevanjem za ohranitev čebel pridružujemo tudi mi, na problematiko pa bomo simbolično opozorili še svoje stranke", pravijo v Gorenjski banki.

Nihče ne dvomi v koristnost čebel in v nujnost njihove ohranitve. V marsičem za zgled pa so nam lahko tudi načela, po katerih se ravnajo čebelje družine - to so pripadnost, odgovornost do lastnih nalog ter zavezanost skupnim ciljem. Prav ta načela so eden od razlogov, zaradi katerih je kranjska čebelica v stilizirani obliki vključena tudi v grafično podobo Gorenjske banke.