O-STA

IRI UL in alge na Slovenskem forumu inovacij 2010

IRI UL bo v sodelovanju s podjetjem AlgEn - Center za algne tehnologije na Petem slovenskem forumu inovacij, ki bo 2. in 3. decembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, predstavil razvoj najnovejših tehnologij za gojenje alg za biogoriva. Vabljeni tudi na ogled razstave izbranih inovacij in programa z delavnicami, predavanji in okroglimi mizami, ki jih organizira JAPTI. Vstop je prost.

Na SFI 2010 bo IRI UL v okviru projekta CERIM (Central Europe Research to Innovation Models) predstavil možnosti za sodelovanje podjetij na raziskovalnih projektih. Med drugim bomo predstavili razvoj sistema za gojenje alg za biogoriva, ki nastaja v novoustanovljenem podjetju AlgEn - Center za algne tehnologije. Poleg razvoja krmilnih sistemov za fotobioreaktorje podjetje raziskuje tudi najnovejše procese za koncentriranje algne biomase.

Alge kot alternativa za biogoriva

Da bi zmanjšali odvisnost od fosilnih goriv, ki so čedalje dražja, potrebujemo čiste, konkurenčne in dolgoročne rešitve. Med obnovljive vire energije, ki ne povečujejo izpustov CO2, sodijo poleg sončnih, vetrnih, geotermalnih elektrarn in hidroelektrarn tudi biogoriva. To so tekoča ali plinasta goriva, pridobljena iz biomase rastlin ali biorazgradljivih odpadkov - običajno so iz lesa ali energetskih poljščin, v zadnjem času tudi alg.

"Alge imajo veliko sposobnost pretvorbe sončne energije v uskladiščeno kemično energijo. S fotosintezo iz preprostih snovi in sončne energije izdelujejo številne zapletene organske molekule, kot so na primer beljakovine. Ob tem letno fiksirajo približno 50 milijard ton ogljika, kar je toliko kot vsi kopenski organizmi skupaj," poudarja direktor AlgEna Borut Lazar.

Slovenska inovacija za mednarodni trg

Gojenje alg ima velik gospodarski potencial, ki še ni dovolj izkoriščen. Mikroalge so za gojenje še posebno primerne, saj imajo skromne potrebe za rast in se izredno hitro razmnožujejo. Gojimo jih lahko na površinah, ki ne konkurirajo tistim za proizvodnjo živil, alge pa so tudi na voljo skozi vse leto. Zaradi hitre rasti in razmnoževanja, lahko alge v kratkem času proizvedejo ogromne količine biomase.

Slovenski inovatorji v podjetju AlgEn si v sodelovanju z IRI UL prizadevajo razviti krmilni sistem za nadzorovanje okolja - fotobioreaktorja - za gojenje alg. Fotobioreaktor namreč omogoča optimalen pregled nad vsemi dejavniki, s tem pa boljši nadzor kakovosti in večji letni donos alg. Raziskovalci pa že načrtujejo naslednji korak: izboljšati proces koncentracije algne biomase. Z njim želijo poceniti in pospešiti ekstrakcijo snovi za biogoriva iz pridobljenih alg


Rešitve za boljše gojenje algne biomase za biogoriva bomo vključili tudi v predstavitev izbranih slovenskih inovacij, ki jo bomo partnerji projekta CERIM organizirali konec januarja 2011 v Budimpešti. Projekt CERIM sofinancira Evropska unija s programom Srednja Evropa.

Dodatne informacije: Manca Poglajen manca.poglajen@iri.uni-lj.si
Podrobnejši program Slovenskega foruma inovacij 2010: http://www.foruminovacij.si/sfi/program