O-STA

Obisk ameriškega veleposlanika na Ljubljanski borzi

V torek, 29. januarja 2002, je njegova ekselenca, g. Johnny Young, veleposlanik ZDA v Sloveniji, obiskal Ljubljansko borzo, kjer je skupaj s svojim gospodarskim svetovalcem opravil daljši razgovor z direktorjem Ljubljanske borze, dr. Draškom Veselinovičem. Ljubljanska borza je ena prvih institucij oziroma podjetij, ki jih je veleposlanik obiskal.

Ljubljanska borza je veleposlanika seznanila s problematiko razvoja slovenskega finančnega trga s poudarkom na diskriminatorni davčni politiki, poteku pokojninske reforme in njunem vplivu na trg kapitala ter preoblikovanje pidov. Posebej so bile s strani Ljubljanske borze poudarjene njene regionalne aktivnosti ter vključevanje v konsolidacijo in integriranje evropskih trgov ter problematika razvoja primarnega trga v Sloveniji.

Ljubljanska borza je prosila visokega gosta za pomoč pri preganjanju trgovanja na podlagi notranjih informacij (»insider trading«) v smislu izobraževanja slovenskih institucij, ki se s tem ukvarjajo. Prav tako je bilo potrjeno nadaljnje sodelovanje med Ljubljansko borzo in ameriškim glavnim regulatorjem in nadzornikom ameriškega trga vrednostnih papirjev SEC (Securities and Exchange Commission).