O-STA

Lekarna Ljubljana svetuje: kako premagati simptome senenega nahoda

Nina Šterbenc, mag. farm., iz Lekarne Ljubljana razlaga, da je alergija nenormalna reakcija imunskega sistema, na številne snovi iz okolja (alergene), ki pri zdravi osebi ne povzroči nobene motnje. Sezonski alergijski rinitis ali seneni nahod je alergija na vdihane pelode (dreves, trav, plevelov). Pojavlja se sezonsko, to je v obdobju cvetenja teh rastlin, z učinkovitimi ukrepi, pa se ji lahko izognemo.

Šterbenčeva opozarja, da je koncentracija peloda v zraku večja zjutraj, v sončnem in vetrovnem vremenu. Pri takih vremenskih razmerah raznese veter suh in lahek pelod kilometre daleč od vira cvetenja. Na začetku in na koncu cvetenja ter v vlažnem in deževnem vremenu pa je koncentracija peloda v zraku veliko manjša. V mesecu marcu začne cveteti leska, v aprilu jelša in breza. Pelodi trav pa so lahko povzročitelj simptomov senenega nahoda vse do avgusta. Znaki senenega nahoda so zelo neprijetni in nadležni, zato se pri znani preobčutljivosti poskušajmo čim bolj izogniti stiku s pelodi.

Šterbenčeva predlaga nekaj učinkovitih ukrepov, kako se izogniti pelodom:

  • V času cvetenja se zadržujte v zaprtem prostoru.
  • Sobe prezračite zelo na hitro.
  • Pogosto čistite tla in brišite prah z vlažno krpo.
  • Na sprehod pojdite v dežju ali po njem.
  • Po sprehodu se stuširajte in si umijte lase.
  • Ne slačite se v spalnici.
  • V avtomobilu ne vključujte klimatskih naprav.
  • Vgradite si protipelodni filter.
  • Dopust načrtujte zunaj sezone cvetenja, ob morju ali v višje ležečih krajih.
  • Poučite se o koledarju cvetenja in biometeorološki napovedi koncentracije cvetnega prahu.

Nina Šterbenc, mag. farm., iz Lekarne Ljubljana opozarja, da izogibanje povzročiteljem senenega nahoda žal ni mogoče, zato je za ublažitev znakov pogosto potrebno uporabiti zdravila. Kadar so simptomi senenega nahoda zelo moteči, uporabimo zdravila s protialergijskim učinkom, v obliki tablet ali sirupov za otroke. Potrebno jih je uporabljati redno, v priporočenih odmerkih, ves čas trajanja cvetenja rastline, na katero smo alergični. Ta zdravila redko povzročajo neželene učinke, izjemoma se po njihovi uporabi pojavita utrujenost in zaspanost. Simptome alergije na očeh, srbenje, pordelost oči in solzenje lahko ublažimo s kapljicami za oči, ki vsebujejo učinkovine s protialergijskim delovanjem. O pravilni in varni uporabi zdravil brez recepta in prehranskih dopolnil, ki ublažijo simptome senenega nahoda, vam bodo z veseljem svetovali v Lekarni Ljubljana.

Vabimo vas tudi na brezplačno strokovno predavanje za imetnike kartice zvestobe Lekarne Ljubljana s temo "Premagajmo seneni nahod". Predavala bo ga. Nina Šterbenc, mag. farm., ki se je v svojem delu še posebej posvetila alergijam. Predavanje bo v torek, 19. 4. 2011, ob 18. uri, v Viteški dvorani v Križankah.

Dodatne informacije:

Anja Ristovič
Vodja tržnega komuniciranja in prodaje

anja.ristovic@lekarna-lj.si