O-STA

Lekarna Ljubljana svetuje o pravilni zaščiti pred soncem

Vsi poznamo prijeten občutek, ko po hladni zimi prvi topli sončni žarki pobožajo našo kožo in razsvetlijo tako dan kot naše razpoloženje. Pri uživanju na soncu pa se moramo zavedati ne le njegovih ugodnih učinkov, ampak tudi negativnih posledic delovanja UV žarkov opozarja Edith Jošar, mag. farm., spec. Koža je naš največji organ in ščiti notranjost telesa pred negativnimi vplivi iz okolja. UV žarki nezavarovano kožo poškodujejo, jo tanjšajo, starajo ali celo povzročijo rakavo obolenje.

Edith Jošar, mag. farm., spec. svetuje, da za brezskrbno uživanje na soncu izberemo najprimernejšo zaščito. Jošarjeva poudarja, da je ta odvisna od tipa kože, zemljepisne širine bivanja, UV indeksa, nadmorske višine in predhodne obarvanosti kože. Pri veliki ponudbi pripravkov izberemo zase najprimernejšega med zaščitnimi kremami, losjoni, mlekom, pršili in geli glede na stanje in vrsto kože. Izberemo pripravek s kakovostnimi filtri, ki so učinkoviti v dovolj nizki koncentraciji in v celotnem UV območju, se dobro topijo v podlagi pripravka in ne povzročajo alergij.

Edith Jošar, mag. farm., spec. poudarja, da se moramo kljub tovrstni zaščiti izogibati zadrževanju na žgočem opoldanskem soncu, nosimo kakovostna očala za zaščito oči in lahka oblačila. Tako zaščiteni bomo brezskrbno uživali ugodne vplive sončnih žarkov.

Vabimo vas tudi na brezplačno strokovno predavanje za imetnike kartice zvestobe Lekarne Ljubljana o varni zaščiti pred soncem. V torek, 10. 5. 2011, ob 18. uri v Križankah (Viteški dvorani) bosta predavali ga. Edith Jošar, mag. farm., spec., in dermatologinja ga. dr. Valerija Balkovec, dr. med. o pravilni zaščiti pred soncem in o koži ter njenem zdravju.

Dodatne informacije:

Anja Ristovič
Vodja tržnega komuniciranja in prodaje

anja.ristovic@lekarna-lj.si