O-STA

Flora in Domofin odprla vrata

Danes sta na celjskem sejmišču odprla vrata že 5. DOMOFIN, ki predstavlja zaključna dela v gradbeništvu in restavriranje ter 7. Flora, sejem vrtnarstva, cvetličarstva in krajinske arhitekture. Sejemski dvojček je odprl mag. Franci But, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na slavnostnem odprtju so podelili tudi častna priznanja za področje pozidane arhitekture v letih 2000-2001 in znake kakovosti v graditeljstvu. Na sejemskem dvojčku se bo od 14. do 17. februarja na skupaj 12..500 m2 predstavilo 233 razstavljalcev iz 7 držav. Dogajanje pa bo obogatilo tudi okrog 40 spremljajočih prireditev. Gre torej za prvi dve izmed 15 sejemskih prireditev, kolikor jih pripravi letno skupina Celjski sejem.

Na otvoritveni slovesnosti so podelili tudi 6 častnih priznanj arhitektom in investitorjem za področje pozidane arhitekture v letih 2000-2001 in 5 znakov kakovosti v graditeljstvu. Prve podeljuje Društvo arhitektov Ljubljane skupaj z organizatorjem Domofina, Cespom, druge pa Gradbeni inštitut ZRMK d.d., Gradbeni center Slovenije. Dela in projekti, ki so nosilci častnih priznanj bodo na ogled ves čas sejma na posebni razstavi.

Tudi sicer so organizatorji pripravili pestro paleto spremljajočih prireditev, tako na Domofinovem, kot na Florinem delu, ki v razstavnem delu skupaj obsegata kar 12.500 m2. Domofin bo na okoli 6.500 kvadratnih metrih predstavljal 121 razstavljalcev iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije in Belgije, Flora pa na 6.000 m2 112 razstavljalcev iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Švedske in Velike Britanije.

Posebnosti letošnje prireditve na Florinem delu sta: segment Vse za poroko in tekmovanja, kjer se bodo poleg cvetličarjev pomerili prvič tudi vrtnarji. Tekmovali pa bodo tudi bodoči cvetličarji in vrtnarji. Zanimanje vzbuja tudi podelitev vrtnice za urejeno in neurejeno okolico. Glede na to, da se sejemski dvojček začenja prav na Valentinovo, ni čudno, da se cvetličarji merijo prav v izdelovanju šopkov za Valentinovo. Domofin pa bo med drugim gostil že 3. Državno prvenstvo mladih krovcev in kleparjev, svoje srečanje pa bodo imeli tudi pleskarji.

Sredi rož bomo torej doma, kot pravi skupen slogan vse do nedelje, 17.februarja, ko bo prva celjska sejemska prireditev zaprla vrata.