O-STA

Mladi cvetličarji in vrtnarji so še enkrat prijetno presenetili

Na tekmovanju bodočih cvetličarjev in vrtnarjev, dijakov srednjih vrtnarskih in cvetličarskih šol iz vse Slovenije je med vrtnarji zmagala Jasna Klasinc iz Maribora, med cvetličarji pa Alen Salihovič iz Vrtnarske šole Celje. Bodoči vrtnarji so v pripravi za tekmovanje lahko izbirali med pomladansko dekoracijo vhoda v hišo in arnžmajem poslovnega prostora, cvetličarji pa so pokazali svoje znanje v pripravi šopkov za zaročenca in zaročenko. Do nedelje, 17.2. bodo vse izdelke lahko ocenjevali tudi obiskovalci in tako dobili »svoje« zmagovalce.

Na tekmovanju bodočih cvetličarjev in vrtnarjev se je pomerilo 30 dijakov iz 4 slovenskih srednjih šol, ki imajo programe vrtnarjev in cvetličarjev. Med njimi je bilo kar 18 bodočih cvetličarjev in 12 bodočih vrtnarjev. Po 9 mladih tekmovalcev je prišlo Vrtnarske šole Celje, iz Kmetijske šole Grm Novo mesto ter iz Srednje biotehniške šole Kranj, 3 bodoče vrtnarke pa še iz Srednje kmetijske šole Maribor. Slednja je tudi dobila najboljšo vrtnarko, Jasno Klasinc, ki je pripravila najlepši nasadek na temo pomladanske dekoracije vhoda v hišo. Pri cvetličarjih pa so blesteli Celjani, saj je v pripravi šopka za zaročence nabolj zablestel Alen Salihovič, dijak Srednje vrtnarske šole iz Celja.

Sicer so tekmovalci aranžmaje izdelovali na samem prizorišču sejma Flora 2002. Cvetličarji so morali svoje izdelke pripraviti v 45 minutah, pri tem pa so lahko imeli tudi pomočnika. Vrtnarji pa so lahko izbirali med izdelavo pomladanske dekoracije vhoda v hišo in aranžmajem poslovnega prostora, in svoj izdelek končali v eni uri.

Vse zamisli in izdelke bodočih cvetličarjev in vrtnarjev si bodo lahko ogledali tudi obiskovalci sejma na razstavi ob prireditvenem odru v hali L1 in jih tudi ocenili. Strokovna ocena, ki je dala rezultate današnjega tekmovanja, je namreč le delna. Svoje zmagovalce bodo zadnji dan sejma Flora 2002, v nedeljo, 14.2.2002, dobili tudi obiskovalci, ki si jih bodo ogledali in seveda glasovali zanje.