O-STA

Flora in Domofin 2002 sta zaprla vrata

Včeraj sta na celjskem sejmišču zaprla vrata 7. Flora, sejem vrtnarstva, cvetličarstva in krajinske arhitekture in 5. Domofin, ki predstavlja zaključna dela v gradbeništvu in restavriranje. Sejemski dvojček, ki ga je 14. februarja odprl mag. Franci But, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, si je v 4 dneh ogledalo skoraj 15.000 obiskovalcev. Poleg 233 razstavljalcev, ki so se predstavljali na 12.500 m2, pa so lahko obiskovalci spremljali tudi 40 spremljajočih prireditev, predavanj in prezentacij v živo. Organizatorji pa so kljub temu, da jim je ponagajalo vreme, zadovoljni z odzivom na prvi dve izmed 15 sejemskih prireditev, kolikor jih letno pripravi skupina Celjski sejem.

Štirje dnevi trajanja sejemskega dvojčka so bili nabiti z obsejemskimi prireditvami. Na Domofinu so v soorganizaciji z Društvom arhitektov Ljubljana podelili častna priznanja arhitektom in investitorjem za področje pozidane arhitekture v letih 2000-2001, Gradbeni inštitut ZRMK d.d., Gradbeni center Slovenije pa je podelil znake kakovosti v graditeljstvu. Na 3. Državnem prvenstvu so se v organizaciji Sekcije krovcev in kleparjev pri Območni obrtni zbornici Slovenije pomerili mladi krovci in kleparji, ki bodo svojo stroko zastopali na svetovnem prvenstvu v Dublinu. Svoje srečanje je imelo tudi okrog 400 slikopleskarjev iz vse Slovenije. Zvrstilo se je tudi nekaj strokovnih predavanj s področja ureditve strehe in podstrešja, gradbenih proizvodov in evropskih standardov, o Zakonu o gradbenih proizvodih in s področja gradbene biologije. Predstavitev svojega proizvodnega programa je imelo tudi podjetje Kema Puconci.

Flora je postregla s kar nekaj cvetličarsko in vrtnarsko obarvanimi sladokusnimi akcijami, ki so jih lahko v živo spremljali tudi obiskovalci. Vsi cvetličarski in vrtnarski izdelki pa so bili na ogled na posebni razstavi. Dobili smo najboljše bodoče cvetličarje in vrtnarje, ki so izdelovali šopke za zaročenca ali zaročenko in cvetlične nasadke v poslovnih prostorih in pred vhodi hiš. Izkušeni cvetličarji so se pomerili v izdelavi najlepšega šopka za Valentinovo. Naj cvetličarje smo izbrali med tistimi, ki so naredili najlepši cvetlični pogrinjek pred mladoporočencema in dobili najvtrtnarko, ki je izdelala najlepši pomladanski cvetlični nasadek. Poseben segment, ki so ga že najavljale teme za tekmovanje cvetličarjev in vrtnarjev, je bil posebej predstavljeni segment Vse za poroko, ki je bil tudi letošnja novost. Ponudniki poročnih storitev, oblačil, obutve, frizur, kozmetike, organizacije poročnih slovesnosti in gostinskih storitev, organizacije medenih tednov so našli na Flori svoj prostor prvič. Zaokroževala pa jih je modna revija z naslovom O lepoti oblačil , poroke in cvetja, ki je predstavljala harmonijo celostne podobe-izgleda poročnih partnerjev s florističnim delom in je navduševala obiskovalce kar dva dni.

Prijetno pomladansko vzdušje je pomagal ustvarjati tudi pokrovitelj Flore Vrtnarstvo Celje in ni ga skalilo niti belo zimsko vreme, ki je morda nekoliko zmanjšalo pričakovano število obiskovalcev.