O-STA

SI.MOBIL PRVI OMOGOČA MEDNARODNO GOSTOVANJE ZA GPRS - Do 1. junija brezplačno gostovanje v Avstriji in na Hrvaškem

Si.mobil je prvi slovenski operater, ki omogoča delovanje GPRS gostovanja, pa tudi v svetovnem merilu je med prvimi, ki je svojim uporabnikom ponudil to storitev. Si.uporabniki tako lahko storitve GPRS odslej neovirano uporabljajo tudi v omrežjih A1 v Avstriji in VIPnet na Hrvaškem.

Vsi trije operaterji v okviru skupine Mobilkom Austria, slovenski Si.mobil, avstrijski A1 in hrvaški VIPnet, so se odločili, da v času poskusnega delovanja, do 1. junija letos, vsem uporabnikom omogočijo GPRS gostovanje brezplačno. V Si.mobilu so storitev GPRS osnovni že vključili vsem dosedanjim naročnikom, medtem ko bo v novih naročniških paketih GPRS standardna in brezplačna naročniška storitev. Prenos podatkov bo stal 15 tolarjev za 10 KB. Za tiste naročnike, ki prenos podatkov uporabljajo bolj intenzivno, pa še naprej ponujajo tudi paket GPRS Plus.

Z mednarodnim gostovanjem GPRS po lastnih neposrednih vodih je Si.mobil znova dokazal, da še naprej ostaja vodilni operater na tehnološkem področju v Sloveniji. Si.mobil je že lani kot prvi v Sloveniji v omrežje uvedel sistem GPRS. Ob tem GPRS pokriva celo območje Slovenije oziroma kar 97 odstotkov prebivalstva, kar pomeni, da je storitev dostopna praktično vsem uporabnikom, ki imajo ustrezen mobilni telefon z GPRS funkcijo.

Mobilkom group Austria je prvi omogočil GPRS gostovanje za celo skupino, ne le v okviru bilateralnih dogovorov. Gre za izvedbo GPRS gostovanja, ki jo sestavljajo omrežja na osnovi zelo različnih tehnoloških platform omrežij, kar daje osnovo za vzpostavljanje nadaljnih pogodb o mednarodnem GPRS gostovanju z ostalimi potencialnimi partnerji.

GPRS, ki pomeni nov korak k tretji generaciji mobilnih komunikacij, je v mobilna omrežja GSM prinesel novo podatkovno storitev – paketni dostop in prenos podatkov, ki je prilagojen rafalni naravi internetskih aplikacij. Storitev deluje tako, da prenos poteka samo na zahtevo in samo tedaj so zasedeni kanali radijskega vmesnika. Preostali čas je mobilni telefon, ki podpira GPRS, v omrežje samo prijavljen in čaka na zahtevo po prenosu. Tako imenovana zasnova "vedno na zvezi" pomeni bistveno boljšo izkoriščenost omrežja in zaračunavanje po količini dejansko prenesenih podatkov.