O-STA

Sporočilo medijem družbe Simobil

MMS (Multimedia Message Service) je najnovejša storitev na področju mobilne telefonije. Omogoča prenos slike, zvoka in teksta hkrati. MMS v Si.mobilu že deluje.

MMS pomeni revolucionarno novo generacijo mobilnih sporočil, ki uporabnikom hkrati omogočajo prenos barvnih podob - slik in fotografij, zvokov - melodij ali posnetega govora in pa teksta. MMS sporočila potujejo ne le med mobilnimi telefoni, temveč tudi v kombinaciji z dlančniki ali elektronsko pošto. MMS deluje v okolju generacije 2,5 ali več, kar trenutno vključuje GPRS, v prihodnosti pa tudi tehnologiji EDGE in UMTS.

MMS je za uporabo zelo enostaven. Meni na telefonu vsebuje izbiro iz galerij in možnost dostopa do internetnih virov, možnost lastnega ustvarjanja melodij in zvokov ter slik ali fotografij, če ima uporabnik kompatibilno kamero. Velikost prenosa slike pri MMS uporabnik določi z izbiro prejemnika. Če je prejemnik mobilni telefon, je slika temu primerno manjša, če pa je prejemnik sporočila uporabnik e- pošte, je slika večja. Prvi telefon, ki podpira storitev MMS sporočil, je SonyEricssonov model T68i. Ima barvni zaslon, na katerem lahko prikaže 256 različnih barv, med izbiro dodatne opreme pa je moč najti tudi digitalno kamero.

Prenos MMS sporočil ne poteka več na enak način kot sedanja SMS sporočila, temveč uporablja prenos preko IP protokola, kar MMS približuje Internetu ter olajša integracijo z njim, hkrati s tem pa pripomore tudi k lažjem prenosu podatkov med platformami – MMS lahko uporabnik brez težav pošlje sprejemniku na predal elektronske pošte.

SMS so uporabnikom mobilnih telefonov na voljo že od leta 1994, Nokia Smart Messaging od 1999, Enhanced Messaging od 2001, z letom 2002 pa se začenjajo obogatena sporočila MMS, ki poleg standardne SMS paradigme vključujejo tudi standarde 3GPP in WAP specifikacije.

MMS uporabnikom prinaša predvsem zabavne vsebine (sličice, razglednice, fotografije v kombinaciji z zvokom tekstom) in seveda ne nadomešča enostavnih SMS sporočil, saj bodo na začetku MMS sporočila podpirali predvsem telefoni v višjem cenovnem razredu. Trenutno je na voljo en sam model, ki omogoča storitev MMS - SonyEricssonov model T68i. V kratkem pa na trgu pričakujemo večjo ponudbo.