O-STA

DVA DNI V ZNAMENJU ČEBELARJEV

Celjski sejem bo ta vikend, 2. in 3. marca v znamenju čebelarjev, saj bo dva dni gostil 25. Državni čebelarski seminar in Čebelarsko prodajno razstavo. Organizator dogodka je poleg Celjskega sejma še Čebelarska zveza Slovenije, poleg prodajne razstave čebelarskih izdelkov in opreme za čebelarje na 650 m2 pa bodo slovenski čebelarji na dvodnevnem seminarju spregovorili o marsikateri za čebelarje zanimivi temi. Razstavo in seminar bo v soboto, 2.3.2002, ob 10.uri, odprl g. Lojze Peterle, predsednik Čebelarske zveze Slovenije.

Čebelarska zveza tokrat organizira že 25. državni seminar, na katerem bo okrogla miza na temo Slovenskega čebelarstva in zatiranja viroze s prikazom zatiranja viroze. Udeleženci prvega dne seminarja pa bodo spregovorili tudi o pomenu informacij za čebelarje na internetu. Zanimiva je tudi nedeljska okrogla miza o zakonodaji s tega področja in problemih čebelarstva v Sloveniji, ki zavirajo njegov razvoj, na kateri bodo sodelovali predstavniki nekaterih ministrstev, Govorili bodo o nerešenem statusu čebelarjev in davčni zakonodaji, ki čebelarje uvršča med podjetnike, namesto da bi jih obravnavala podobno kot kmete.

Slovenski čebelarji bodo imeli na dvodnevnem srečanju tudi svoj Občni zbor, sestal pa se bo tudi klub čebelarskih mojstrov. Na seminarju bodo poleg domačih čebelarskih strokovnjakov sodelovali tudi strokovnjaki iz Avstrije, čebelarskega dogodka pa se bodo udeležili tudi predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za finance ter Veterinarske uprave RS in Kmetijsko gozdarske zbornice.

Na čebelarski prodajni razstavi bo na 650 m2 prikazalo in ponujalo izdelke 33 razstavljalcev iz Slovenije in Hrvaške, posebno mesto pa bodo imeli inovatorji. Medeni in čebelarski izdelki bodo tudi naprodaj.

Organizatorji pričakujejo okrog 2.700 obiskovalcev, od tega prav gotovo največ čebelarjev in tistih, ki se s to stroko ukvarjajo profesionalno ali ljubiteljsko. Čebelarska razstava bo na ogled v soboto, 2.3., od 8. do 17. ure in v nedeljo, 3.3. 2002, od 9. do 16. ure.