O-STA

SEJEM KULINARIKA IN VINO LJUBLJANA OKUSILO VEČ KOT 10.000 OBISKOVALCEV

Sejma Kulinarika in Vino Ljubljana sta od 15. do 19. aprila 2002 privabila vse tiste, ki se z dobro hrano in žlahtno kapljico ukvarjajo poklicno, obenem z njimi pa tudi mnoge gurmane, poznavalce in ljubitelje kulinaričnih in vinskih dobrot. Na približno 5000 kvadratnih metrih razstavnih površin so se predstavili ponudniki prehrane, tako proizvajalci kot trgovci, ponudniki opreme za prehrambeno področje in ponudniki vina. Predstavilo se je 145 razstavljalcev iz štirinajstih držav, od tega neposredno 101 razstavljalec.

Sejem Vino, ki je letos ponovno potekal skupaj s sejmom Kulinarika, je zaznamoval nastop Poslovne skupnosti za vinogradništvo in vinarstvo Slovenije, ki je skupaj s svojimi družbeniki nastopila v hali A2. Zastopani so bili vsi slovenski vinorodni okoliši in vinarji z najboljšim, kar premorejo njihove kleti. Letos so se za sejem še posebej dobro pripravili, saj so si v Mestu vina, kakršnega še ni bilo, kot so poimenovali svojo predstavitev, zares tekoče sledile strokovno vodene tematske pokušnje vin pod vodstvom priznanih enologov. Za vsak dan so pripravili po dve strokovni predavanji oz. okrogli mizi, zanimivi za vse, ki se z vinom ukvarjajo poklicno ali ljubiteljsko, ki v Sloveniji krojijo vinsko politiko ali pa so od nje kakorkoli odvisni. Za obiskovalce sejma so pripravili tudi žive koncertne nastope znanih in priznanih slovenskih glasbenikov ter zabavne igre. Še posebej pa velja poudariti to, da je bilo vse navedeno za obiskovalce sejma brezplačno.

Če se sejma zaradi situacije v gospodarstvu žal ne moreta pohvaliti s kvadraturo, kakršna jih je proslavila v preteklosti, pa je bilo toliko pestrejše dogajanje - in to na prav vseh nivojih: na tekmovalnem, protokolarnem, strokovnem, ljubiteljskem, gurmanskem...

Na samem odprtju sejma, ki ga je v ponedeljek, 15.4. 2002, ob 11. uri v Forumu Gospodarskega razstavišča svečano odprl minister za kmetijsko gospodarstvo in prehrano, mag. Franci But, se je razpletla tudi napeta zgodba letošnjega mednarodnega ocenjevanja vin.

Istega dne je ob 18. uri v Forumu Gospodarskega razstavišča sledila svečana podelitev priznanj nagrajencem letošnjega mednarodnega ocenjevanja vin in alkoholnih pijač.

Drugi dan sejma, v torek, 16.4. 2002, se je ob 10. uri tudi v Forumu pričel Vinogradniško - vinarski dan, posvet, ki ga organizira Ljubljanski sejem, d.d. v sodelovanju s Strokovnim društvom vinogradnikov in vinarjev Slovenije.

V Festivalni dvorani so člani Združenja evropskega reda vitezov vina - konzulata za Slovenijo v sredo, 17. aprila, ob 11.00 na tradicionalnem viteškem turnirju ocenjevali vina sorte rebula.
Istega dne ob 10. uri so se sestali tudi predsedniki društev vinogradnikov Slovenije, združeni v VINIS.

V četrtek, 18. aprila, se je ob 9.00 uri sestal izvršni odbor Poslovne skupnosti za vinogradništvo in vinarstvo Slovenije, v petek 19. aprila, ob 9. uri pa je bil v organizaciji Poslovne skupnosti še sestanek trsničarskega odbora.

Tudi sejem Kulinarika je postregel z mnogimi slastnimi zanimivostmi. Mladi kuharji so se četrtič pomerili v pripravi menijev. Tekmovanje mladih kuharjev je smiselno dopolnjevalo dogajanje v Mestu vina, saj so lahko obiskovalci po simbolični ceni 2.200 SIT vsak dan od ponedeljka do četrtka ob 15.45 zaužili obrok, ki je bil prava paša za oči in seveda brbončice, dopolnjevala pa so ga tudi izbrana vina.

Razglasitev rezultatov in podelitev priznanj najboljšim mladim kuharjem je potekala zadnji dan sejma, v petek, 19.4.2002, na odru v Mestu vina ob 12. uri. Najbolje se je odrezala srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, sledila ji je Srednja šola za turizem Ljubljana, tretje mesto pa je dosegla Srednja gostinsko turistična šola Izola.

Istega dne, ob 14. uri, se je v hali A2 odvil tudi slavnostni zaključek 3. državnega prvenstva v peki pizz - Nedelovega izbora pizze kraljice. Najboljšo pizzo je po mnenju komisije spekel Aleš Bernetič, pizzerija Jakob iz Gradišča pri Materiji. Drugo mesto je pripadlo Orimu Krasniqoueu iz pizzerije Pigal Ajdovščina, tretje mesto pa Zoranu Kondiču iz pizzerije Glaž'k iz Cerknice.

Med zanimivejšimi dogodki in predstavitvami na sejmu Kulinarika je bila zagotovo predstavitev turističnih kmetij in njihovih kulinaričnih posebnosti ter seveda predstavitev Kmetijsko - gozdarske zbornice Slovenije, ki je v hali C predstavljala in promovirala slovensko kmetijstvo in podeželje v širšem pomenu, predstavljala delo zvez in društev, ki so včlanjene vanjo in seveda nudila v pokušnjo slovenske kulinarične posebnosti.

Čeprav okrnjena po kvadraturi, sta oba minula sejma prinesla nekatere pomembne novosti v programskem in organizacijskem smislu. Večji poudarek je bil na sejemskem dogajanju, ki so ga razstavljalci in organizator ponudili tako strokovnim kot ljubiteljskim obiskovalcem. Organizator sejma ocenjuje, da je to dobra usmeritev sejma tudi za bodoče.