O-STA

Konferenca RiSK 2008 v dveh dnevih gostila več kot 200 udeležencev iz Anglije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Slovaške, Slovenije in Srbije

Konferenca RiSK 2008, specializiran dogodek s področja elektronskega varovanja podatkov, ki je potekal od 14. do 15. februarja v kongresnem centru Habakuk je gostil več kot 200 menagerjev in strokovnjakov s področja elektronskega varovanja podatkov.

RiSK 2008 je končan in tudi letos lahko rečemo, da je zelo dobro uspel in presegel vsa pričakovanja organizatorja in udeležencev konference. Letošnji RiSK je potekal dva dni po praznovanju svetovnega dneva za elektronsko varnost in z 12 predavanji dodal svoj prispevek v boju proti organiziranemu kriminalu na spletu. Glavno geslo letošnje konference je bilo: "Varovano omrežje za nemoteno poslovanje!" Program konference je bil usmerjen tako, da so obiskovalci "v živo" doživeli tehnike in metode vdiranja v računalniške sisteme, ki jih danes uporabljajo internetni kriminalci, dobili vpogled v zadnje tehnološke rešitve za zaščito računalniških omrežij pred zlorabami in zadnje informacije o grožnjah na spletu. Na konferenci so se predstavila tuja in domača podjetja. Iz tujine so s področja varovanja podatkov in neprekinjenega poslovanja sodelovala podjetja TREND MICRO, DIGINEO, Websense, Ironport, IBM ISS, SAFENET, Chiperoptics, STONESOFT in Secure Computing. Iz Slovenije so sodelovala podjetja Astec, REA EDS in Pošta Slovenije, ki je predstavila svoj E-arhiv podatkov.

Konferenco so zaznamovala odlična predavanja o zaščiti pred računalniškimi virusi, kraji identitete, neželeno elektronsko pošto, vohunskim programjem, aktualnimi kriminalnimi dogajanji na spletu, "Live manual penetration test" - prikazom pregledovanja tehnik za vdore v računalniške sisteme v živo in orodji za zaščito pred vso omenjeno nevarnostjo. Letošnji RiSK 2008 je zaznamoval tudi prihod svetovno priznanega strokovnjaka iz X-FORCE, skupine za boj proti spletnemu kriminalu, g. dr. Jean Paula Ballerinija. Ta je v okviru konference predstavil delovanje omenjene skupine ter tehnologije s katerimi se borijo proti internetnim grožnjam.

Po uradnem delu konference je sledil neformalni, ki so ga udeleženci konference in organizator obeležili s slalomsko tekmo in večerjo na koči "Koča".

"RiSK 2008 je uspel. Presegli smo pričakovano. Odziv udeležencev je bil več kot odličen. Večina je pohvalila organizacijo in predavanja, ki so bila tokrat bolj tehnična in zahtevna. Očitno imamo v Sloveniji dovolj dobrih strokovnjakov, ki jih ne zanimajo samo teorija ampak veliko bolj tehnika, ki v ozadju skrbi za nemoteno poslovanje podjetij. Tudi neformalni del srečanja je uspel. Imeli smo celo sneg in smučarsko tekmo, kar nam lani ni uspelo. Najhitrejši informatik je tako postal Roman Čuk iz podjetja Hidria Rotomatika d.o.o. Neformalni del konference se je končal s "karaokami", na koči "Koča", kjer smo odkrili tudi nekatere nove pevske talente med informatiki. Glede na dejstvo, da so internetne grožnje in težave, s katerimi se vedno bolj srečujemo tudi pri nas vroča tema, menim, da je prenos znanja in metod za preprečevanje spletnega kriminala ključnega pomena za slovensko gospodarstvo in njen nemoten razvoj. Prav tako je odločilnega pomena ozaveščenost in poznavanje nevarnosti za poslovanje vodstvenega kadra in njegova pripravljenost investiranja v varno infrastrukturo in delujočo informatizacijo" je še dodal Renato Uhl, direktor podjetja REAL security d.o.o. in organizator konference RiSK.

###

O REAL security d.o.o.

Je podjetje, ki se ukvarja z posredovanjem svetovno najbolj priznanih produktov in rešitev na področju nudenja zaščite pred virusi, zaščite pred vdori v omrežje, podatkovnih komunikacij in integracije informacijskih sistemov. Na trgu nastopajo z izkušeno ekipo strokovnjakov. S pomočjo distribucijske mreže ter programov za zaščito pred virusi in zaščito podatkov ter rešitev za poslovno okolje ponujajo slovenskemu trgu kakovostne, zanesljive in preizkušene rešitve. Slovenski trg obvladujejo z mrežo lokalnih partnerjev, ki lahko svojim strankam ponudijo osnovno pomoč, namestitev ter podporo. Več informacij najdete na spletnem naslovu www.real-sec.com.